De 12 B's

Wat verkoopt ECOFYT eigenlijk als de natuur al het werk doet?

Dat valt uiteen in een hele hoop facetten, maar - van de eerste analyse tot en met de bouw en het beheer/onderhoud - we kunnen het allemaal verzorgen. 

Werkelijk niemand weet waarom het allemaal met een B begint, maar chronologisch ziet het er als volgt uit:

1. Bestuderen

We maken een grondige analyse van de situatie. Ter plekke en op kantoor, maar eventueel wordt ook in het lab het water en de bodem geanalyseerd.

2. Berekenen

We bepalen de benodigde capaciteit en met de analyse-uitkomsten worden de technische specificaties van het filter berekend.

3. Budgetteren

We berekenen niet alleen de ontwerp- en aanlegkosten, maar ook beheer en onderhoud

wordt desgewenst minutieus in kaart gebracht.

4. Begeleiden

We organiseren een multidisciplinair team en sturen dat desgewenst aan. Het opleiden van mensen ter plaatse behoort ook tot het takenpakket.

5. Bouwen

We bouwen de filters niet meer zelf maar geven

soms nog wel bouwbegeleiding ter plekke of op afstand.

6. Beheren

Onder beheren valt ook het onderhoud aan zowel

de mechanische/elektronische delen als aan het filter zelf, met de begroeiing.

7. Bewustmaken

We publiceren samen met wetenschappers uit de hele wereld onze kennis en delen met een ieder

in de branche onze bevindingen, want hoe meer goedwerkende helofytenfilters er zijn, hoe blijer

we worden.

8. Bijbrengen

We instrueren opdrachtgevers over een goed en praktisch beheer van hun systeem. Daarnaast doceren we ook de aan collega’s en studenten

de theoretische kant van de zaak.

9. Boeken

Door ECOFYT zijn er ook enkele boeken geschreven met betrekking tot het (zelf) bouwen van helofytenfilters. Deze kun je hier vinden:

naar onze webshop.

10. Besparen

Een helofytenfilter aanschaffen is natuurlijk duur-

der dan je water zomaar weg laten lopen, de 'vrije' natuur in. Maar dat laatste mag gelukkig helemaal niet meer. En de aanleg is veel minder kapitaal-

en materiaalintensief dan een mechanische ofwel technische waterzuiveringsinstallatie, het vraagt daarbij nauwelijks stroom en geen andere toevoegingen. 


En het onderhoud is uitermate gering. En van de milieu-winst plukken de generaties na ons de vruchten.

11. Betalen

Het antwoord op de vraag “Wat betaal ik voor helofytenfilter?” is even moeilijk als die op de vraag “Wat kost een auto?”


Zonder input willen we toch voor de beeldvorming een indicatie geven. Dus volledig natte vingerwerk. Zeer relevant: wordt alles uitbesteed of is er een hoop door de opdrachtgever zelf gedaan? Is het in Nederland of bijvoorbeeld in Bangladesh?

We gaan hier even uit van Nederland en dan kost

een particulier systeem voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater voor een gemiddeld gezin bij benadering tussen de 14 en 20 K€. Voor een zuiveringssysteem van het spoelwater van een melkinstallatie moet men rekenen op 17 tot 30K.

12. Betere wereld

Als je geld verdient, kun je het ook uitgeven. Als je een beetje reserveert voor goede doelen dan is de impact van waar je mee bezig bent veel groter. Er zijn van die kleine stapjes die je kunt zetten. Wij houden ervan om kerst- en nieuwjaarswensen te versturen, bijvoorbeeld. Maar we doen dat digitaal, per mail dus. We doen ons best met een leuke kaart te komen, maar het belangrijkste is het verschil in kosten: het gaat om ruim 1000 kaarten, wereldwijd. We maken een schatting van wat dat aan ontwerp-, druk- en portokosten zou zijn geweest en storten vervolgens dat bedrag in een goed doel. Tot die doelen behoren bijv. WarChild en de MAX foundation. Voor de laatste hebben we zo al een paar nieuwe waterbronnen helpen finiancieren. Echt, het kan spelenderwijs…
Bekijk foto's
Share by: