Partners

IHE Delft

Met het IHE hebben we al een vele jaren een leuke band. Het is de internationale universiteit op watergebied waar veel studenten uit derde wereld landen terecht kunnen komen. Dit Instituut voor Water Educatie is opgericht in 1957. In 2007 waren enkele van onze projecten onderwerp van de thesis van een Nepalese studente. Dat beviel alle partijen voldoende om door te gaan. Hebben zij een onderzoeksvraag, dan kijken wij of we een project hebben om het in de praktijk te toetsen (uiteraard mag het geen schade toebrengen aan onze systemen!). Jaarlijks, in het voorjaar, verzorgen wij voor hun studenten een lezing over de fijne kneepjes op ontwerpgebied. 

NIOO

Ik las op een bord in hun prachtige gebouw: “Wat als de ecologen zelf niet ecologisch zouden bouwen, wie zou dan een voorbeeld moeten geven?” 

Het fantastische onderkomen van het NIOO in Wageningen is zo’n indrukwekkend gebouw! En inderdaad een inspirerend voorbeeld! 

Ook zij hebben een helofytenfilter van ECOFYT.

Grontmij

Met de voormalige Grontmij (zie hiernaast) zaten we in het denkteam voor Waterschap de Dommel voor het project Peelrijt: hoe maak je dat water uit een landbouwgebied goed genoeg wordt om in een zeer gevoelig natuurgebied (de Strabrechtse heide) te eindigen. Het waterschap zat te denken aan 25 hectare moerasgebied en een even groot retentiegebied. De klus werd beschreven als: “Gezien het huidige versnipperde eigendom is dit ‘puzzelen voor gevorderden’ met stukjes grond, functionaliteit van de compartimenten, afvoeren, etc.”. En daar houden wij van!

Sweco

Sweco (de nieuwe naam voor Grontmij) kreeg een zeer uitdagende opdracht van de Duitse bank voor ontwikkelingssamenwerking KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau): “Wij hebben 10 hotspots gekozen waar in Afrika dringend geïnvesteerd moet worden op het gebied van water. Maak voor ons een haalbaarheidsstudie om te zien welke drie projecten we eerst aan moeten pakken.”
Sweco nam onder andere consultants van Waste in de arm, vanwege hun expertise op dit gebied en Waste zei op zijn beurt: “Als het om helofytenfilters gaat moet ECOFYT in ons team zitten”. En zo kwamen wij ook in Uganda terecht… En een paar jaar later ook in Rwanda....

Arcadis

Gemeente Breda gaf een heel uitgebreid bestek uit, genaamd Waterakkers. Heel veel open water in een nieuw woongebied. En zoals het hoort: de ambities lagen hoog. Omdat in de plannen ook helofytenfilters voorkomen vroeg Arcadis ons om kritisch mee te kijken in het bestek en tegelijkertijd vrijelijk te improviseren over wat er al geschreven was. Bij de aanbestedng bleek dat Arcadis de meeste punten scoorde van alle inschrijvers, naast een goede aanneemsom. ECOFYT heeft daarna ondermeer de basis gelegd voor de QR-route en de uitleg naar de gebruikers ervan.

Wageningen Universiteit & Research

Het kan natuurlijk niet missen als je zoveel met water bezig bent (en ja, ook plantjes) dat je telkens weer ‘Wageningers’ treft. Bij vele projecten hebben we samengewerkt, van Egypte (met het CDI; Centre for Development Innovation dat zich bezighoudt met Visserijbeheer en Aquacultuur) en Ethiopië (met Alterra) of het WUR business center (voor het mede geven van de cursus ‘Groene Waterzuivering’).

IWA

Dankzij het lidmaatschap van de International Water Association zijn de contacten die we hebben zo wereldwijd geworden. We zijn heel graag aanwezig bij de tweejaarlijkse conferenties, die ons in diverse hoeken van de wereld brengt. Wetenschappers en collega ingenieurs vertellen elkaar daar van alle nieuwe dingen waar ze mee bezig zijn, wat ze hebben ontdekt, etc.
Nog een aardigheidje: Frank van Dien maakt ook deel uit van de ‘IWA Specialist Group on Use of Macrophytes in Water Pollution Control’ en voor de nieuwsbrieven doet hij al jaren de interviews met de kopstukken uit deze wereld.

stowa

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) is het kenniscentrum van regionale waterbeheerders in Nederland. STOWA ontwikkelt, vergaart en verspreidt kennis die nodig is om de opgaven waar waterbeheerders voor staan, goed uit te voeren. STOWA heeft een scherp oog voor die ontwikkelingen en samen met haar leden en partners definiëren ze actuele thema’s, waar waterbeheerders vaak mee aan de slag moeten. In kennisprojecten (hun thema’s) brengen ze de daarvoor benodigde kennis bijeen. En daar is ECOFYT soms bij betrokken vanwege ons specialisme. Eén van de producten is de Saniwijzer waarin je uiteraard ook projecten van ECOFYT aantreft.

Ballast Nedam

Met Ballast Nedam bouwden we de helofytenfilters van het Nelson Mandelapark (vroeger Bijlmerpark) te Amsterdam. Tijdens het planproces van het ontwerp Bijlmerpark bleek uit geohydrologisch onderzoek dat de nieuw te graven vijver op deze locatie sterk zou bijdragen aan een goede ontwatering van de toekomstige sportvelden. De geïsoleerde ligging van de vijver stelde extra eisen aan het ontwerp en beheer van de vijver. Daarnaast moet het wateroppervlak, om meeberekend te kunnen worden in de watertoets voor het Bijlmerpark, een bergende functie hebben. Om tot een duurzaam ontwerp te komen is aan ECOFYT de vraag gesteld om de vijver zo uit te werken dat deze zelfzuiverend is en een bergingsfunctie heeft. Ter begeleiding van dit ontwerp is een projectgroep opgericht bestaande uit leden van het Stadsdeel Zuidoost, de uitvoerende partij, en Waternet, de toekomstige beheerder van de vijver.

Stadsdelen Amsterdam

In Amsterdam hebben we in nog een aantal andere parken helofytenfilters gebouwd:
  • In het Sarphatipark ligt een filter dat al het vijverwater behandelt. 
  • Bij Oostoever ligt een filter (in de woonwijk, met gebruikmaking van één enorme silo van de voormalige rioolwater waterzuivering die hier ooit stond) dat het afstromende hemelwater van de wijk behandelt voor dat het in het oppervlakte water komt. 
  • En dan hebben we nog een filter gebouwd in het Baanakkerpark, dat kwelwater behandelt alvorens het in het oppervlaktewater terecht komt. 
Ieder filter had wel zijn eigenaardigheden en ze lijken dan ook in niets op elkaar: maatwerk, daar zijn we goed in!
Share by: